© Rootsville.eu

Johnny Ray Jones (US)
tiltle: Mystic Chiefs
music: Blues
release date: august 02, 2024
label: Moondogg Records
radio promotion: MAC Radio Promo
info artist: Johnny Ray Jones

© Rootsville 2024


Johnny Ray Jones groeide op in de grotere muziekscene van L.A. waar hij werd begeleid door Sam ‘Bluzman’ Taylor, in ruil voor de diensten van Jones die Taylor van en naar zijn shows en opnamesessies brachten. De weduwe van Percy Mayfield was de meter van Jones en zij boekte hem bij haar club “Blues Unlimited”. Jones heeft opgetreden met Big Joe Turner, John Fogarty, Phillip Walker, Lee Allen en Coco Montoya. Hij heeft ook podia gedeeld met John Mayall, Leon Russell, Jeff Healy, Janiva Magness, Walter Trout en de Blasters. In feite zijn drie van de nummers afkomstig uit het liverepertoire van de Red Devil's, de brandende blueseenheid uit Los Angeles uit de jaren 90 onder leiding van mondharmonica-topper en zanger Lester Butler, en opgenomen in de legendarische buurtclub in L.A. waar het livealbum 'King King' verscheen. was geproduceerd.

Jones' eerste album “Feet Back in the Door” werd uitgebracht in 2017. Het album bevat alle leden van de Phantom Blues Band, inclusief gitarist Johnny Lee Schell, wijlen toetsenist Mike Finnigan, bassist James “Hutch” Hitchinson, drummer Tony Braunagel, en de hoorns van Joe Sublett, saxofoon; en Darrell Leonard, trompet. De vervolgopname was "Way Down South" uit 2021.

Dit nieuwe album, eveneens op Moondogg Records, bestaat uit het ensemble van leadgitarist Junior Watson, pianist Carl Sonny Leyland, mondharmonica-aas Tex Nakamura, bassist John Bazz, drummer J.R. Lozano en percussionist Stephen Hodges. Ze openen het nieuwe album met ‘Automatic’, het eerste van drie nummers van de Rode Duivels. De andere nummers van Lester Butler van de Rode Duivel zijn “Devil Woman”, “Ik hoorde mama huilen”; en de shuffle "No Fightin'" terwijl Jones zingt "ze liet me rennen en verstoppen als een gangster, op de vlucht voor de politie". Jones is een geweldige zanger.

Er zijn twee nummers geschreven door Willie Dixon: "Don't Go No Farther" en "I'm Ready". “Shake Your Hips” van James Moore, ook bekend als Slim Harpo, bevat nog meer geweldige harp . ‘I Wish You Would’ is de funky klassieker van Billy Boy Arnold terwijl Jones ‘vroeg in de ochtend, over het aanbreken van de dag; opnieuw met Leylands piano die de teksten accentueerde. “Sugar Sweet” is weer een shuffle waarbij Leyland opnieuw op de toetsen hamert. Nog twee nummers zijn van Sonny Boy Williamson II, "Trying to Get Back on My Feet" en "My Younger Days". Hoe dichterbij is “I’ll Be Around” een slow lowdown blues uit het repertoire van Chester Burnett a.k.a. Howlin’ Wolf.

De derde keer is de charme als Johnny Ray Jones en zijn band optreden. Gezongen en gespeeld door de beste, komt ‘Mystic Chiefs’ zo dicht als je thuis kunt komen bij een avond in een bluesclub waar de lichten laag zijn en het huis trilt.

tracks:

01 Automatic
02 Trying To Get Back On My Feet
03 Devil WOman
04 Don't Go No Further
05 Shake Your Hips
06 I Wisqh I Would
07 I'm Ready
08 No Fightin'
09 Sugar Sweet
10 My Younger Days
11 I'll Be Around